Rustikk hage

FOTOSKUDD.COM

RUSTIKK HAGE


Rustikk hage er min favoritt. Ingen hager har mer sjel eller er mer koselig enn denne. I tillegg skaper den lite stress når noe skal anlegges. Om noe er litt skjevt eller med litt fargenyanser er gjerne bare et pluss. Den rustikke hagen er også mindre krevende å stelle. Ugress kan være fint og sjarmerende av og til, om det bare står på riktig sted. Det er en fordel å ha riktig tomt for denne hagetypen. Et gammeldags hus eller en hytte er et supert utgangspunkt. Det samme gjelder nok også hus og hytter som er bygd og malt med respekt for terrengnet og naturen rundt.


Vi har hytte på en stor sjøtomt på en holme på Sotra like utenfor Bergen. Denne, og nøst og tilleggshytte i nøstets andre etasje, ble bygget på 50-tallet. Mine foreldre kjøpte stedet i 1986 og jeg overtok i 2012. Vi har siden overtakelsen hatt flere hundre arbeidstimer hvert år, og gradvis har hageprosjektene tatt mer og mer rustikke vendinger. Det var ikke planen i 2012 men det ble bare naturlig.


Jeg skal presentere de prosjektene jeg vil anta kan ses på som mer eller mindre rustikke. Det er det ferdige prosjektet jeg vil vise. Min filosofi er at rustikke prosjekter skal skje uten andres tegninger og beskrivelser. Se derimot på masse ferdige prosjekter og bli inspirerert til hvordan du vil lage det på din måte, tilpasset akkurat din hage. En får mange tips og ideer ved å søke rustikk / vintage / romantisk / shabby chic / gammeldags hage på Google. Men se gjerne også på hager fra hytter og hus som er til salgs på Finn.no.


Få prosjekter fortjener å være helt like. Ingen hager er jo helt like. Bruk gjerne meterstokk og vater men ikke nitidig. Gå heller en del skritt unna innimellom og se hvordan det ser ut. Bruk mye naturmaterialer som steiner, stokker og greiner og vær nøye med valg av farger. Rustikke hager kjennetegnes typisk ved at man bruker det man har. Ingen dyre innkjøp. Bruk fantasien og sjarmen kommer. Hvorfor kjøpe alt mulig når du kan bruke det du har rundt deg? De gamle sjøstøvlene behøver gjerne ikke å kastes med en gang? Hva med å fylle dem med litt jord og sommerblomster? Hva med å plukke litt store steiner og sage litt i trær for å lage blomsterkasser? Gi hagen særpreget fra ditt eget virke. Dette vil gi den sjarm som du identifiserer deg med. Og om du kjøper inn, som absolutt kan være det lureste i mange tilfeller, så kan du kanskje male om for å få den rette fargen, eller kanskje modifisere på andre måter.


Et par tips for det store bildet. Naturen er den flotteste men den er upraktisk å oppholde og bevege seg i. Det er vel derfor vi anlegger hager. Eller kanskje helst en slags naturhage, som jeg ser på som den rustikke hagen. Hagen er dominert av arbeidskraft og estetikk, ikke dyre innkjøp av masseproduserte moderne varer. De dominerende elementene i hagen bør da gjerne se naturlige ut, natur i bearbeidet form og farge. Respekter alltid omgivelsene og se på hagen og huset/hytten som en brikke i puslespillet, få det til å passe inn. Duse og naturlige farger hvor blikkfanget blir helheten og ikke enkeltelementer. Plasser gjerne busker, store urner, tønner og lignende i hagens ytterkanter, for utvidelse og innramming. Vær veldig skeptisk til å velge hvit som en dominerende farge. Det er dessverre utrolige mange hvite hus og hytter som krasjer med den omgivende naturen. På mørke eller isolerte partier kan likevel hvitt passe inn. Tenk lyst eller mørkt. Partier som er mørke bør gjerne lyses opp og motsatt.


Av materialer bør en konkret velge skifer - også og ikke minst på hytte-/hustaket, eventuelt torvtak, kledning i naturmateriale (ideelt sett men annet kan også passe fint inn selvsagt), stein, tømmer, tregreiner, støpejern, smijern, cortenstål osv


Utnytt det særpreget som tomten innbyr til. Få hager kan ha alt. For egen del skulle vi gjerne hatt lune hagerom men det ville ødelagt utsikten. Og tomten er i tillegg veldig vindutsatt fra sørvest. Har du dårlig med utsikt så utnytt den muligheten til å lage en lun hage, gjerne med levegger, mye blomster og planter som dufter godt. Den klart største begrensningen for vår del er det totale byggeforbudet i strandsonen. Dette medfører at vi ikke kan bygge hagestue, sette opp boder +++ Dette selv om tomten er fullstendig privatisert. Vi må derfor nøye oss med mer rene hageprosjekter.


Det er også noe som heter en form flere farger, en farge flere former. Dette har jeg ikke prøvd ut per 2019 men er kanskje noe å tenke på, særlig på mindre partier inne og ute.

PLATTINGER

Platting med mix av skifer og naturstein, kupert overflate (2019). Det er etter min menining mer sjarmerende med steiner av ulik størrelse mellom skiferen. Selv om en må grave dypere enkelte plasser for ikke å få for store høydeforskjeller, gjør de ulike fasongene på steinene det enklere å legge plattingen. Jeg hugget knapt i en eneste skifer på dette prosjektet. Dette var for øvrig opprinnelig et bed. Nok en forenkling da vi har høy fokus på å krumme ryggen minst mulig. Nå bruker vi bare løvblåser til å bli kvitt blader, rett ut på plenen og den tilføres samtidig næring.


Skiferplatting (2019). Gammel skifermix er den beste du kan bruke i en rustikk hage etter min mening. All skiferen til denne plattingen fikk jeg gratis på finn.no. Og det var nettopp slik skifer vi ønsket oss. Rustikk = billig og mest sjarmerende :-) Egentlig var dette et fint rose- og rhododendronbed (men fullstendig overgrodd med tiden...). Selv om vi tenker rustikk står det også veldig høyt å ha en hage som er mest mulig vedlikeholdsfri. Det lar seg fint kombinere om en tenker seg om to ganger; særlig gjennom å bruke mye krukker, plante tett, bruke stein/skifer mellom plantene og velger planter/blomster som ikke "tar overhånd". Og vent ikke med å kjøpe robotgressklipper, den frigjør tid som du kan bruke på hyggelige prosjekter. 

ESPALIER/GJERDE

Jeg har alltid hatt sansen for gjerder. Men det har ikke vært naturlig med gjerder i hyttehagen vår. Kanskje til innramming vil du tenke. Men nei, her er noen flotte gamle tørrsteinsmurer som gjør den jobben. Men selv om det ikke er naturlig med gjerder vil det alltid være naturlig med espalier. Og det er vel enda finere. Problemet løst :-) Også tradisjonelle stakittgjerder kan brukes til espalier om man vil. Med espalier får man i pose og sekk; gjerde og planter.

Gjerde/espalier av armeringsnett, gjerdestolper og greiner (2019). Dette er tenkt til Klematis. Det første året, mens Klematisen vokser, skal vi bruke Blomkarse (den er ettårig og vil derfor forsvinne av seg selv). Gjerdetoppen er i høyre ende festet til treet med en lang og kraftig spiker som ble slått halvveis inn i enden på stokken. I treet ble det borret et hull til andre enden av spikeren og det hele står i press inn mot treet. Legg også merke til blomsterkrukkene av whiskeytønner. Disse passer som regel svært godt i rustikke hager. Merk at bunnen lett råtner (selv om de står på stein/skifer). Etter noen år bør det påregnes at disse står på samme plass og altså ikke flyttes inn om høsten. Tilpass deretter, med riktige planter/blomster og bruk gjerne striesekk for å beskytte plantene mot vinterfrost.


Litt grener av gran, hampetau, en kraftig gut og gamle maritime redskaper passer fint som et innslag i hagen (eller som le for biene som trekker mye god lynghonning mm her på holmen).

Espalier av gran (2019). Her hadde det vært enkelt å sette opp armeringsjern eller lister. Men greinene og ujevnhetene skaper ekstra liv og sjarm. Fargen på greinene matcher også whiskeytønnen perfekt. Klematis er her nylig plantet i tønnen sammen med en bunndekkerose som er viktig for Klematisen. Klematisen skal klippes ned den første høsten for å få sterke røtter.


STIER

Jeg bruker som regel alltid stein fra tomten eller holmene omkring når jeg lager stier eller plattinger. Sand og grus hentes som regel alltid fra stranden når det skal fuges. På stien nedenfor gjorde jeg et unntak. Hellene og småsteinene ble kjøpt til en forholdsvis høy pris. Men de var jo så fine :-) Hvitfarge passer som tidligere nevnt dårlig i hagen vår. Men akkurat på dette lille stykket, godt atskilt fra hovedhagen, gjorde det seg veldig fint med de hvite småsteinene. Det lysnet opp denne ellers så mørke passasjen. Så om du har flere soner så kan du bruke ulike fargespill. Det er bare flott og skaper en fin variasjon. Som du også ser på bildet er ikke stien lagt hele veien. Det syntes jeg var unødvendig. Om mulig prøver jeg alltid å bevare de naturlige grønne partiene. Naturen er ikke sjelden den fineste løsningen. Legg også merke til rhododendroen som terrassen er bygd rundt - i rustikke hager verdsettes det grønne :-)

Grussti med stein og sand fra strand (2019). Hvorfor kjøpe når det mest naturlige materialet finnes rett uti naturen. Grov stein i bunn og finere lenger oppe for godt feste i dette litt bratte partiet. Jeg liker overgangen mellom gress og grus og et ellers mørkt parti lyses opp.


BLOMSTERKASSER, PLANTEBED, VEDSTABEL OSV

Blomsterkasse bygget med trær fra tomten (2019). Det er ikke lett å se, men god høydeforskjell på bakken i endene på denne blomsterkassen. Det er det som er så genialt med stokker og greiner som byggemateriale; de varierer enormt i form og fasong og passer derfor utmerket til det som ikke er flatt. Kassen er bygd på stedet og har derfor ikke annen bunn enn duk (som også går nedover sidene).

 

Plantebed med dråpeskifer (2019). Jeg syntes det var mørkt og kjedelig med bark mellom plantene. Vi hadde et lite lager skifer og det var et raskt arbeid å få lagt den på plass. Fra tidligere var det opkuttet dråpeskifer som pynt i kantbetongen. Det lysnet godt opp og resultatet ble i alle fall bedre enn bark synes jeg. Og dessuten bedre beskyttelse mot ugress.

Vedstabel med bakvegg av stokker og tak av dråpeskifer 

En skikkelig kraftig huggestabbe hører til i gammeldagse hager.

Humlehotell er flotte å se til! Skal egentlig stå lunt og usynlig..

Rester fra galvanisert netting til hønsegård brukt til praktiske vedstabler. Enkelt lite prosjekt som gav en veldig grei løsning for litt lett tilgjengelig vedlagring. Her står de under tak. Utendørs kan en bruke dråpeskifer til tak og strie rundt for å beskytte mot regn (strien gir tilstrekkelig vindtrekk til veden).

Utepeis i rustikk cortenstål gir en fin stemning. Små ting som en "old look" vanndispenser og utelykt er små detaljer men som likevel kan forsterke det  rustikke uttrykket.

Hengekøye, hammock og klatreroser på husveggen er en selvfølge i rustikke hager.

I 2018-19 ble det felt mange store trær og i tillegg vart det rotvelt. Kreative løsninger for å lagre ved måtte til. Denne stabelen med dråpeskifer på toppen rikket seg ikke en millimeter gjennom vinteren. Noen synes kanskje det er pent mens andre kanskje mer tenker originalt...

En steinbenk er sjelden rustikk skatt. Den kostet bare arbeidskraft for dem som bygget opp tomten på 1950-tallet.

Store urner eller tønner i utkanten av hagen rammer den inn. Overhengende trær danner flott skyggespill i solen. Litt gresstuster på grusstier hører med i rustikke hager :-)

Hagefigurer som sjarmerer er vanskelig å finne. Denne pjokken med trillebår er absolutt et hederlig unntak.

Slipestein med sveiv er flott å se til og veldig grei for å få skikkelig slip på alt redskap.

Fuglebad og parasollfot i støpejern kan en være heldig å få tak i billig. Disse kostet kr 200 hver i 2019.

Annet som kan passe, i nostalgisk stil og helst ikke kopier, er sink-/melkespann, kjerrehjul, vannpumpe (for eksempel i støpejern), fontener, (lilje-/hage)dam, fossefall (natur eller gjennom skåler/fat), pidestall, trillebår, tre- eller sinkbøtter, smijernsport, smijern parkbenk, vann-/brønnpumpe, utevask, fuglekasser, vin-/whiskeytønner, gjerde av greiner o.l., stakittgjerde (gjerne med roser eller blomstereng inntil). Ikke nødvendigvis at alt vil passe inn, eller sammen. Så det er viktig å velge med omhu. Funksjonelle ting bør også ha en praktisk funksjon. Det må altså passe inn.  Gammeldagse sykler og lignende kan også spraymales og få en cool look.

Høner, kyllinger og katt har det godt i rustikke hager.

Jeg brukte mye tid på å se på nettet etter inspirasjon til et hønsehus. Jeg syntes etterhvert at de trekantede var mest sjarmerende. Så var det bare til å å raske sammen det vi hadde av passende materialer og prøve å lage et trekantet hønsehus... Det ble bygget i 2017 og står også nå i 2019. Thumbs up! Jeg var lenge i tvil om størrelsen, var det for lite for 4 høner? Overhodet ikke. Hønene går bare i hus når det mørkner og liker å vagle tett sammen. Etterhvert kom det også vaglepinner i utegården og takpapp over deler av denne. Her står de typisk når det er dårlig vær. Ellers går de fritt.

BLOMSTER OG PLANTER

Planter og blomster er en selvfølge i en rustikk hage. Mye å velge imellom men det er klart at planter som gir mye sjarm passer veldig godt. Roser, blomstereng osv. En rustikk hage kalles ikke uten grunn gjerne for en romantisk hage. En rustikk hage er derfor gjerne også preget av gammeldags hagehold, den gang stramme linjer og glatte overflater var mer ukjent. Planter som var vanlig å bruke i hagehold på 50- og 60-tallet vil jeg anta har mye for seg i en rustikk hage. En rustikk hage behøver litt villnis. Vi har mye revebjeller og en god del annet, som jeg er usikker på hva heter. Men kontroller mengde og la ikke villnisset få blande seg med det du planter. Unngå altså at det blir rotete.

Planter er viktig i en rustikk hage, som hager flest. Drivhus gir en turbo til dyrkingen. I tillegg er det gjerne dekorativt. De passer også inn i den rustikke hagens filosofi om å skape selv og ikke kjøpe dyrt inn. Drivhuset på bildet ble kjøpt i 2019 og kostet bare 4.000 kroner. Det er riktignok bare 3,4 kvm men det føles som et skikkelig rom. Også de små drivhusene på pallekarmer er effektive med enkel tilgang.

Prestekrage og blomstereng. På litt kjedelige partier, som her hvor stein stikker opp i plenen, kan det være lurt å plante for eksempel blomstereng. Steinene forsvinner i havet av engblomster.

Et "problemområde" kan bli ryddigere med et lite bed og planter med store bladverk. 

I uren og skogen nedenfor vokser det stort sett bare vilt, som bregner, bringebær, revebjeller, blåbær mv. Her gjelder et par regler som krever lite arbeid men som må gjøres et par ganger i året;


- Ingenting skal vokse høyt

- Ingenting skal dominere


De første årene etter vi overtok var det utrolig mye arbeid med å sage ned store trær og ikke minst å rydde, kappe og kløyve dette. Deretter har det vært viktig å unngå nye trær. Et par runder i uren og skogen hvert år med hagesaks forhindrer effektivt at nye trær får etablere seg.

RUSTIKK VED SJØEN

Om hagen strekker seg til sjøen bør den rustikke stilen opprettholdes også her. 

Her er noen detaljer ved nøstet. Den gamle døren og vinduet er bevart. Det samme gjelder gardinene. Benken er laget av en tømmerstokk hvor greinutstikk er plassert ned i hullene til to lecastein. Alt deretter malt. Ikke det mest vellykkede prosjekt men ingen andre like i alle fall :-) Lampen øverst til venstre er nyinnkjøpt men i gammel stil.

Den første eieren fikk gjort mye godt steinarbeid på tomten. Flott at stein i noen trapper og i nøst ikke er murt igjen. Tørrmurene og piren på tomten viser god estetisk sans hos den første eieren (selv om tomten var en stor ur og dette var en praktisk måte å rydde tomten på - men de kunne jo kvittet seg med steinene på enklere måter). Det er rart og synd at det på nye byggverk i dag ikke i større grad brukes naturmaterialer i fasaden.

For min del handler rustikk mye om å imitere naturen mest mulig. Å få det som bygges til å gli inn i omgivelsene. Dette synes jeg spesielt gjelder ved sjøen hvor sjø og berg gir sterke naturgitte rammer. Når gangstien til kaien skulle forbedres var det en selvfølge at det hele skulle gli mest mulig inn. Store stein fra tomt og omkringliggende holmer ble brukt med de flate sidene opp. Ellers litt treverk går i grått som bergene rundt. 

Særlig ved sjøen hører den naturlige vegetasjonene med. Denne kan selvsagt påvirkes men jeg tror ikke jeg vil bruke andre planter eller blomster enn dem som naturlig finnes på stedet. Men mengde og hvor de ulike plantene skal vokse bør gjerne tilpasses litt.

GRUNNARBEID AVGJØRENDE

Før det er mulig å begynne på de hyggelige prosjektene må grunnarbeidet være grundig utført. Vi har arbeidet rundt to-tre tusen timer bare med å rydde tomten i perioden 2012-2019. Alle bergene, alle bedene, storparten av plenene og murene var overgrodde. Det var senkninger og store steiner, røtter og trær overalt. På stranden og stiene der var et svært rotet med både steiner og busker. Uren var en mørk tung skog. Det var som å gå i en alle' med sterke plantedufter overalt. Trolig flott for barn, men verre for voksne... Bildet til venstre viser hvordan det så ut på 50-tallet, før Vestlandet ble gjengrodd.... Bildene til høyre er stort sett fra 2008 og fra ryddingen som begynte i 2012.


Vi hadde imidlertid et utrolig bra utgangspunkt. Tomten var bebeygd med ikke for stor hytte eller nøst, det var flere små og mellomstore hager på ulike høyder/nivåer, bærbusker og frukttrær, det var flotte natursteinsmurer, natursteinsbed og -trapp, pir og strand, godt med stier (riktignok av den grove sorten), benk i naturstein, brukt dråpeskifer på både hytte- og nøsttaket samt på trapper og kantmurer.

IMG_0194
IMG_0192
Lundevik 2008 015 (1)
Lundevik 2008 001
Lundevik 2008 006
Lundevik 2008 010
Lundevik 2008 077
Lundevik 2008 078
Lundevik 2008 073
IMG_7127
Lundevik 2008 013
Lundevik 2008 012
IMG_0215
Lundevik 2008 016
Lundevik 2008 017
DSC00048
Lundevik 2008 042
IMG_0282
IMG_0223
IMG_0248
IMG_0227
IMG_1771_edited2
IMG_1788
IMG_1772
IMG_0237
IMG_0246
IMG_2242
IMG_7105_edited3
IMG_7099
IMG_5224
20180608_135249
IMG_0099
IMG_0100
IMG_1074
20180517_192335
IMG_0220
IMG_7190
IMG_7258
IMG_7302
IMG_7305
20170716_160724
20170719_065844
20170719_065903_001
hønsehus
20190422_094318